Bakfiets twee wielen of drie wielen

Welke bakfiets moet je nou kopen? Zo’n hele goedkope bakfiets of toch van een merk? Wat is de kwaliteit en waarom zijn bakfietsen zo uiteenlopend in prijs?

'De allereerste vraag die beantwoord moet worden is waar je de bakfiets voor gaat gebruiken.'

Dat maakt namelijk uit of je een bakfiets moet hebben met 2 wielen of een bakfiets met 3 wielen. Hieronder zie je een plaatje van een tweewielbakfiets en een driewielbakfiets:

 

Tweewielbakfiets

Een tweewielbakfiets is geschikt tot maximaal 3 kinderen en is prettig bij dagelijks gebruik en langere afstanden.

Je kunt gewoonweg minder meenemen in een tweewielbakfiets, omdat de bak een stuk kleiner is dan een driewielbakfiets. Er kunnen in de meeste modellen sowieso 2 kinderen op de bankjes in de bak. Bij de verlengde modellen kan er nog een 3e kind bij op een extra bankje in de bak. Eén van deze kinderen kan een baby zijn, en de baby gaat dan mee in een Maxi Cosi of in een speciale schelp. Er kan natuurlijk ook altijd nog een extra kindje mee op een kinderstoeltje op de bagagedrager, dus dan zou je 4 kinderen mee kunnen nemen. Soms handig als er veel kinderen vanuit school mee gaan naar huis.
Een langere afstand fietsen met een tweewielbakfiets is ook erg prettig, omdat het erg lijkt op een gewone fiets en wat compacter en wendbaarder is dan een driewielbakfiets. Bij een driewielbakfiets heb je natuurlijk een 3e wiel, dat zorgt voor extra wrijving. Bovendien zijn tweewielbakfietsen ook een stuk lichter qua kilo’s, dus gemakkelijker te fietsen.

Veel van onze klanten brengen in de eerst de kinderen naar school of de crèche (dat is vaak nog in de buurt) en gaan dan direct door naar hun werk, wat bijvoorbeeld 10 kilometer fietsen is. Dan is een tweewielbakfiets echt een stuk comfortabeler.

Driewielbakfiets

Wij adviseren deze bakfiets vanaf 2 of 3 kinderen. Er is flink veel ruimte voor kinderen en er gaan gemak 4 kinderen op de bankjes mee. Dan is er ook nog flink ruimte voor boodschappen en kan een extra kindje op de grond zitten.

En ook hierbij geldt dat er daarnaast nog een extra plek is op de bagagedrager. Een baby kan ook gemakkelijk mee in een Maxi Cosi of speciale Melia schelp in deze bakfiets, en heeft iets meer beschutting dan bij een tweewielbakfiets. Een driewielbakfiets is vooral erg lekker in verstedelijkte gebieden, omdat daar veel stoplichten zijn en überhaupt veel gestopt moet worden. En het lekkere van een driewielbakfiets is dat je altijd blijft zitten op het zadel en nooit meer met je voeten op de weg of stoep hoeft te staan. Je blijft gewoon met je voeten op de pedalen zitten. Dat geeft ontzettend veel rust en zorgt ervoor dat je al je aandacht kunt behouden bij de kinderen en het verkeer. Bij wat langere afstanden merk je wel dat deze driewielbakfiets wat zwaarder is en 3 wielen heeft, wat extra wrijving op de weg geeft. Maar je kunt natuurlijk prima langere afstanden fietsen met deze bakfiets. Er zijn klanten die op fietsvakantie gaan met de driewieler, vooral ook omdat je zoveel kunt meenemen.

Driewiel bakfiets is niet stabieler…

Veel mensen denken altijd dat een driewielbakfiets veel stabieler is en veiliger. Dat is helemaal niet zo.

Wij merken juist dat mensen die voor het eerst fietsen op een bakfiets veel makkelijker wegfietsen op een tweewielbakfiets dan op een driewielbakfiets. Dat komt omdat een tweewielbakfiets erg lijkt op een gewone fiets, alleen iets langer. Een driewielbakfiets heeft een heel ander mechanisme, onder andere met 2 wielen naast elkaar. Als het wegoppervlak schuin of hobbelig is, dan gaat de bakfiets ook een beetje schuin. Bij een normale fiets of tweewielbakfiets merk je dit niet, want dan vang je dit met je lichaam en stand van je (bak)fiets op. Een driewielbakfiets is dus in het begin iets lastiger om te fietsen, maar iedereen went eraan. We hebben al honderden bakfietsen verkocht en zien de klanten regelmatig, dus geloof ons maar.

Conclusie

  • Meeste verkocht is de tweewiel bakfiets. En  dan vooral de verlengde modellen van de verschillende merken. Dit heeft vooral te maken met het feit dat de meeste mensen 1 of 2 kinderen vervoeren in een bakfiets. Dan voldoet een tweewielbakfiets perfect.
  • Een andere belangrijke reden is de afmeting: een tweewielbakfiets is net wat smaller, dus kan gemakkelijker door een tuinhekje of in de schuur staan.
  • Wil je toch meer kinderen vervoeren of heb je gewoonweg meer ruimte nodig, dan is de driewielbakfiets echt een goede optie.