Bakfiets en leeftijd kinderen

Kinderen vinden een bakfiets prachtig. Wij hebben al jarenlang een winkel in Amsterdam en hebben veel interesse voor bakfietsen. Als een gezin, met kinderen, naar de winkel komt en lekker komt testen dan zijn de kinderen vaak het eerste verkocht. Ze willen eigenlijk niet meer uit de bakfiets en vragen om nog een extra rondje.

Waar moet je nu eigenlijk op letten met kinderen in de bakfiets? We delen de kinderen vooral in qua leeftijd.

Baby’s (tot 9 maanden)

Een baby meenemen in een bakfiets kan al vanaf ongeveer 4 weken oud, al moet je zelf altijd goed inschatten of dit kan.

Leg eventueel een extra handdoekje in of onder de Maxi Cosi. Er zijn twee mogelijkheden om baby’s te vervoeren in een bakfiets. De eerste mogelijkheid is om de Maxi Cosi mee te nemen in de bakfiets en te plaatsen op de grond van de bakfiets of op één van de plankjes in een bakfiets. De Maxi Cosi wordt dan net als in de auto vastgemaakt met een speciale gordel. Op die manier beweegt de Maxi Cosi niet en is het voordeel dat je altijd de Maxi Cosi bij je hebt als je aankomt op plaats van bestemming. De tweede mogelijkheid is het plaatsen van een Melia babyschelp. Dit is een schelp die je plaatst op de grond of één van de plankjes. Waar de Maxi Cosi erin en eruit gehaald kan worden, zit de Melia babyschep vastgemonteerd in de bakfiets. Het voordeel is dat de schelp lekker compact is, waardoor er nog een ander kindje naast kan zitten. Het nadeel is dat je de baby op plaats van bestemming ergens in moet vervoeren en dat je dan niet de Maxi Cosi bij je hebt.

Peuters (9 maanden tot 2,5 jaar)

We adviseren ok altijd om in deze periode een fietsstoeltje in de bakfiets te plaatsen.

Rond de 9 maanden kunnen baby’s een beetje zitten en kunnen ze ‘eindelijk’ uit de Maxi Cosi. Dan breekt een nieuwe fase aan voor het kind, maar ook voor de bakfiets. De kinderen kunnen nu zelf zitten, maar zijn nog te instabiel om los op een bankje te zitten. We adviseren dan ook altijd om in deze periode een fietsstoeltje in de bakfiets te plaatsen. De stoeltjes van Bobike zijn klein en goed, zodat er ook nog een ander kindje naast kan. Het betreft een standaard voorzitje die je met schroeven op de bankjes plaatst. Later kun je dit stoeltje weer verwijderen en eventueel gebruiken op een gewone fiets.

Kleuters (2,5 jaar tot 6 jaar)

Je kunt ze nu gewoon plaatsen op een bankje en vastzetten met een gordeltje dat standaard bij de bakfiets zit.

Na ongeveer 2,5 jaar oud worden de kinderen te groot voor het kinderzitje en kunnen ze zeer zelfstandig zitten. Je merkt dit zelf ook meteen. Dan zijn ze oud genoeg om zelf in de bakfiets te kunnen zitten. Je kunt ze dan gewoon plaatsen op een bankje en vastzetten met een gordeltje dat er standaard bij zit. Soms is het prettig om de eerste paar maanden nog iets extra ondersteuning te bieden, omdat het soms best een groot verschil is van een lekker kinderzitje naar een houten bankje. Een handdoek of een klein kussentje kan dan uitkomst bieden.

Kinderen (vanaf 6 jaar)

Ja, dan komt het moment dat de kinderen echt wat ouder worden. De bakfietsen kunnen qua gewicht (totaal 150 kilo in de bak) allemaal veel meer aan dan qua leeftijd. Vanaf 6 a 7 jaar oud beginnen kinderen het suf te vinden om nog met papa of mama mee te gaan in de bakfiets. Tegen die tijd kunnen de kinderen vaak ook zelf fietsen en zijn ze redelijk verkeersvaardig. Toch is het soms best handig om ze nog even in de bak te doen, gewoon omdat het sneller is. Je ziet vaak wel dat ze qua lengte wat te groot worden voor een eventuele regenhuif.