Bakfietsen en diefstal gevoeligheid

Worden bakfietsen veel gestolen? Onze ervaring is dat dit erg meevalt, natuurlijk moet je wel echt opletten en je bakfiets altijd goed op slot zetten. We hebben een aantal handige tips en goede producten om een bakfiets goed op slot te zetten. Eerst nog even onder elkaar onze redenen waarom een bakfiets niet zo heel snel wordt gestolen:

Waarom worden ze nauwelijks gestolen?

Specifiek product

Het is een bijzonder en erg specifiek product, dat een marktaandeel heeft van minder dan 1% in de totale fietsenmarkt. Dat betekent dat een dief veel minder gemakkelijk van deze gestolen bakfiets af kan. Een traditionele Oma-fiets heeft bijvoorbeeld veel meer kans, en hetzelfde geldt voor de vele E-Bikes (met een marktaandeel van rond de 15%) die tegenwoordig overal rondfietsen.

Klantengroep van bakfietsen

Bovendien zijn de kopers van bakfietsen eigenlijk altijd keurige vaders en moeders, die er goed over nadenken. Zij kunnen zich niet permitteren om aan heling te doen. Je bent namelijk ook strafbaar als je een gestolen bakfiets koopt. Stel je voor, moet je aan je kind vertellen dat de bakfiets gestolen is of dat je daarvoor wordt opgepakt door de politie.

Onhandig meenemen

Daarnaast is een bakfiets erg onhandig om zomaar mee te nemen, want je moet met minimaal 2 mensen zijn om de bakfiets bijvoorbeeld in een busje te laden. Een bakfiets, zowel een tweewielbakfiets als een driewielbakfiets is langer en breder dan een normale fiets. Ook het basisgewicht is hoger dan een normale fiets.

Toch nog enkele belangrijke tips

Wij adviseren om een bakfiets altijd goed op slot te zetten, want dan weet je zeker dat je er alles aan hebt gedaan. Hieronder onze belangrijkste tips:

  1. Zet de bakfiets altijd goed op slot met het ringslot, dat bij alle bakfietsen standaard wordt meegeleverd en als je geparkeerd staat ook altijd aan iets vast met een kettingslot. Wij verkopen speciale lange bakfiets-kettingsloten die altijd aan iedere boom of lantaarnpaal kunnen.
  2. Heb je een E-bakfiets? Zorg dat je altijd de accu meeneemt als je de bakfiets ergens geparkeerd laat staan.
  3. Zet de bakfiets ook thuis en dus ‘s nachts ergens aan vast. Is er bij het huis geen mogelijkheid, gebruik dan een muurbeugel van Abus: officieel hang- en sluitwerk. Dan kan het kettingslot er gemakkelijk doorheen en staat de bakfiets goed vast. Wij verkopen deze in de webshop
  4. Zorg dat de bakfiets iets herkenbaars heeft. Veel klanten vinden het ook leuk om er een sticker op te plakken of een opvallende kleur te nemen. Dit helpt wel, want dieven willen nooit opvallen
  5. Neem voor de zekerheid een verzekering. Vooral als je gebruikmaakt van het fietsenplan is het eigenlijk altijd de moeite waard om een verzekering te nemen, omdat het zo voordelig is. Maak je geen gebruik van een fietsenplan, dan moet je het in ieder geval even goed overwegen