Review de Fietsfabriek Bakfiets Classic

Met de Classic Bakfiets is De Fietsfabriek  tien jaar geleden begonnen met de herintroductie van de bakfiets. Dat deden ze met dit model. Natuurlijk is dit model de afgelopen jaar steeds technisch aangepast aan deze tijd, maar de basis blijft hetzelfde. De fiets ziet er ook qua uitstraling nog steeds hetzelfde uit. En dit is de klassieke variant, lekker groot en degelijk. Kortom, een echte driewielbakfiets.

Lekker veel kinderen

Het voordeel van deze driewielbakfiets is dat er lekker veel kinderen mee kunnen. Er zitten 2 bankjes in met 2 driepuntsgordeltjes per bankje. Er kunnen dus met gemakt 4 kinderen in de bak. Daarnaast zou er nog een 5e kindje achterop de bagagedrager mee kunnen. Er kan met gemak een Maxi Cosi met baby in deze bakfiets. De Maxi Cosi plaatsen we dan in de lengte op één van de bankjes en zetten we vast met een gordel: eigenlijk net zoals in de auto. Er kunnen dan met gemak nog 2 andere kinderen op het andere bankje.

Versnellingen en remmen

Deze Bakfiets Classic van de Fietsfabriek heeft standaard 7 Shimano-versnellingen die in een versnellingssysteem zitten onder je zadel. Dat is voor de meeste mensen wel even wennen, omdat een versnellingssysteem natuurlijk normaal aan je stuur zit. Het idee van de fabrikant om het op deze manier op te lossen, is omdat er anders een lange kabel van het stuur naar het achterwiel moet. Juist omdat kinderen vaak op de bakfiets klauteren is dat extra gevoelig. Wij zijn dan ook positief over deze specificatie. Het remmen gebeurt door een ouderwetse terugtraprem: lekker stevig en veilig. En ook wel zo handig, want dan kun je je handen vrij houden voor andere zaken, zoals de kinderen. Steeds meer mensen kiezen voor een electrische variant, dat is zeker een aanrader omdat je dan nog nauwelijks inspanning hoeft te leveren. Sinds begin 2012 heeft de Fietsfabriek een volledig nieuw electrisch systeem dat goed verborgen zit in de bagagedrager.

Wegligging

Deze Fietsfabriek bakfiets is erg prettig op de weg. De fiets voelt iets lichter aan dan veel concurrenten, en fietst daarom lekker snel. Met een breedte van 88 cm is dit een prima bakfiets, alleen soms net wat groot voor een tuinhekje. Daar heeft de Fietsfabriek het model BF18 voor ontwikkeld. Maar als je de fiets gewend bent, dan fietst het echt als een zonnetje. De versnellingen zijn heerlijk, meestal fietsen mensen in de 3e of 4e versnelling. Als deze bakfiets gevuld is met kinderen dan is de wegligging optimaal.

Kwaliteit

Met deze bakfiets haal je echt een kwalitatieve bakfiets in huis. Het frame is gepoedercoat, een extra laag bescherming. De houten bak is van betonplex, dat wordt ook in de bouw gebruikt. Dus ook dat kan er echt tegen en kan gewoon jarenlang buiten staan. Verder kan er gewoon ontzettend veel mee in deze constructie. De houten bak kan wel 150 kilo aan, de bagagedrager kan zo’n 80 kilo aan gewicht en er kan vanzelfsprekend gewoon een volwassene op het zadel zitten. Dus 350 kilo belasting kan deze bakfiets met gemak aan. En een mooi punt bij alle Fietsfabriek-bakfietsen is dat de kettingkast ook van staal is. Kinderen gaan vaak klimmen en klouteren op deze bakfiets, zo’n stalen kettingkast kan er dan gewoon tegen!

Accessoires

Er wordt altijd veel gevraagd naar accessoires. Deze driewielbakfiets van de Fietsfabriek heeft ook weer prachtige accessoires. Het regenhuifje is bijvoorbeeld net een kleine tent. Het bestaat uit 2 stalen beugels en een prachtig tentje gemaakt door het topmerk Clarijs. Kinderen vinden het fantastisch om daarin te zitten. We merken vaak dat als je de fiets in de tuin hebt staan, kinderen erin willen spelen. Van hetzelfde materiaal is ook een afdekzeil verkrijgbaar, dat strak over de bak kan worden gespannen. Dit voorkomt viezigheid in de bak en is erg handig in drukkere gebieden. Eén van de leukste accessoires van de Fietsfabriek is hun eigen slotbeker. Dit is een soort wijnkoeler waarin het lange kettingslot kan worden gestopt. De slotbeker is erg praktisch, want anders ligt dat lange kettingslot altijd maar in de houten bak of nog erger slaat het tegen de lak aan.

Kosten

Deze bakfiets kost € 2.500 voor het basismodel. Dan heb je al wel veel bakfiets hoor! Eigenlijk hoef je dan alleen nog na te denken over een extra bankje voor de kinderen, een kettingslot en een regenhuifje. Wij adviseren om eerst een basismodel aan te schaffen en na enkele weken te beoordelen of alle accessoires echt nodig zijn. Je kunt ze te allen tijde los bestellen en ze worden dan binnen enkele dagen thuisbezorgd. Dit is echt een aanrader!

Conclusie

Pluspunt: een zeer compacte en comfortabele bakfiets voor lekker veel kinderen!

Minpunt: de versnellingen zitten tussen je benen. Erg praktisch qua onderhoud, maar soms wel wat onhandig.