Review de Fietsfabriek bakfiets Smart

De Fietsfabriek Smart driewielbakfiets is een vernieuwde versie van de bakfiets waarmee de Fietsfabriek ongeveer 10 jaar geleden begon.

Het model is aangepast aan de wensen van deze tijd. Zo is de afstand van het stuur naar het zadel wat minder groot, waardoor vooral dames wat gemakkelijker zitten. Daarnaast is de bakfiets iets smaller dan veel andere modellen.

Lekker veel kinderen

Het voordeel van deze driewielbakfiets is dat er lekker veel kinderen mee kunnen. Er zitten 2 bankjes in met 2 driepuntsgordeltjes per bankje. Er kunnen dus met gemakt 4 kinderen in de bak. Daarnaast zou er nog een 5e kindje achterop de bagagedrager mee kunnen.
Er kan met gemak een Maxi Cosi met baby in deze bakfiets. De Maxi Cosi zetten we vast met een speciale constructie. Er kunnen dan met gemak nog 2 andere kinderen op het andere bankje.

Versnellingen en remmen

Deze Fietsfabriek Smart heeft standaard 7 Shimano-versnellingen die in een versnellingssysteem zitten onder je zadel. Dat is voor de meeste mensen wel even wennen, omdat een versnellingssysteem natuurlijk normaal aan je stuur zit. Het idee van de fabrikant om het op deze manier op te lossen, is omdat er anders een lange kabel van het stuur naar het achterwiel moet. Juist omdat kinderen vaak op de bakfiets klauteren is dat extra gevoelig. Wij zijn dan ook positief over deze specificatie. Het remmen gebeurt door een ouderwetse terugtraprem: lekker stevig en veilig. En ook wel zo handig, want dan kun je je handen vrij houden voor andere zaken, zoals de kinderen.

Wegligging

Deze bakfiets is erg prettig op de weg. De fiets voelt iets lichter aan dan veel concurrenten, en fietst daarom lekker snel. Omdat de bakfiets iets smaller is gemaakt, kan het vooral in het begin wat instabiel voelen.

Met een breedte van 78 cm is het de smalste driewielbakfiets die er is. Het voordeel is dat je dan wat wendbaarder bent en vrij gemakkelijk een tuinhekje door kunt fietsen.

Maar als je de fiets gewend bent, dan fietst het echt als een zonnetje. De versnellingen zijn heerlijk, meestal fietsen mensen in de 3e of 4e versnelling. Als deze bakfiets gevuld is met kinderen dan is de wegligging optimaal.

Kwaliteit

Met deze Smart haal je echt een kwalitatieve bakfiets in huis. Het frame is gepoedercoat, een extra laag bescherming. De houten bak is van betonplex, dat wordt ook in de bouw gebruikt. Dus ook dat kan er echt tegen en kan gewoon jarenlang buiten staan.
Verder kan er gewoon ontzettend veel mee in deze constructie. De houten bak kan wel 150 kilo aan, de bagagedrager kan zo’n 80 kilo aan gewicht en er kan vanzelfsprekend gewoon een volwassene op het zadel zitten. Dus 350 kilo belasting kan deze bakfiets met gemak aan.

Accessoires

Er wordt altijd veel gevraagd naar accessoires. Deze driewielbakfiets Smart van de Fietsfabriek heeft ook weer prachtige accessoires. Het regenhuifje is bijvoorbeeld net een kleine tent. Het bestaat uit 2 stalen beugels en een prachtig tentje gemaakt door het topmerk Clarijs. Kinderen vinden het fantastisch om daarin te zitten. We merken vaak dat als je de fiets in de tuin hebt staan, kinderen erin willen spelen. Van hetzelfde materiaal is ook een afdekzeil verkrijgbaar, dat strak over de bak kan worden gespannen. Dit voorkomt viezigheid in de bak en is erg handig in drukkere gebieden.

Eén van de leukste accessoires van de Fietsfabriek is hun eigen slotbeker. Dit is een soort wijnkoeler waarin het lange kettingslot kan worden gestopt.

De slotbeker is erg praktisch, want anders ligt dat lange kettingslot altijd maar in de houten bak of nog erger slaat het tegen de lak aan.

Kosten

Deze bakfiets kost €3.750 als E-bike. Dan heb je al wel veel bakfiets hoor! Eigenlijk hoef je dan alleen nog na te denken over een extra bankje voor de kinderen, een kettingslot en een regenhuifje. Wij adviseren om eerst een basismodel aan te schaffen en na enkele weken te beoordelen of alle accessoires echt nodig zijn. Je kunt ze te allen tijde los bestellen en ze worden dan binnen enkele dagen thuisbezorgd.
De prijs ligt iets hoger dan een aantal andere modellen uit dezelfde categorie, maar die € 100 of € 200 meer betalen, levert wel veel voordelen op. Dit is echt een aanrader!

Conclusie

 Pluspunt: een zeer compacte en comfortabele bakfiets met 78 cm breed gemakkelijk door ieder tuinhek.

Minpunt: de versnellingen zitten tussen je benen. Erg praktisch qua onderhoud, maar soms wel wat onhandig.